Linkkejä

Paluu Vanha Kälviä -sivulle

 

Entinen Kälviän kunta

  • Entinen 4500 asukkaan Kälviän kunta on nykyisin Kokkolan kaupunginosa. Kuntaliitos tapahtui 1.1.2009. Kälviä on metsän, meren ja kivisten kumpujen muodostama alue, jossa näkyvät elämän ja rakentamisen jäljet.

Kälviän kartta

Kälviän seurakunta

Kälviän museot

Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo

Kälviän kulttuurimaisemainventointi

  • Kulttuurimaisema on ihmiskäden muovaamaa ympäristöä, johon kuuluvat mm. historialliset asuinpaikat, rakennukset, viljelysmaat kiviaitoineen, tiet ja sillat. Inventoinnin tarkoituksena on etsiä ja luetteloida seudun perinteiset tai omaleimaiset rakennukset, rakennusryhmät, kulttuurimaisemat ja alueet, jotka kuvastavat erilaisia historiallisia vaiheita, rakentamistapoja, elinkeinoja ja ympäristöarvoja.

  • Kälviän kunta päätti syksyllä 1998 osallistua Ympäristöministeriön  Kulttuuriympäristö kunniaan -kampanjaan laatimalla oman kulttuuriympäristöohjelman. Ensimmäinen vaihe tämän kulttuuriympäristöohjelman laadinnassa oli touko- ja kesäkuussa 2000 Kälviän kunnan ja Pohjanmaan museon yhteistyönä toteutettu Ruotsalon, Peltokorven ja Ridankylän kylien kulttuurimaisemainventointi. Syys- lokakuussa 2001 inventointityö jatkui Kälviän kylän, Jokikylän ja Välikylän inventointikohteiden parissa. Inventoinnin suoritti FM Annika Harjula. 

Suomen sota Kälviällä ja Keski-Pohjanmaalla

Jokikylän kyläyhdistyksen sivut

Ruotsalo - kylä meren rannalla

Kälviän Tarmon sivut

  • Kälviän Tarmon 100-vuotista historiaa ja ajankohtaista asiaa.

  • Montako olympiaedustusta Kälviän Tarmolla on ollut? Se selviää näiltä sivuilta.

Kälviän Seudun Sanomat

Kälviän kansainvälinen musiikkileiri

 

Annikki Wiirilinnan kirjoituksia Keskipohjanmaa-lehdessä