Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Huhtikuu 23, 2019, 12:11:29
Etusivu Ohjeet Haku Kirjaudu Rekisteröidy
Uutiset: Vanha Kälviä keskustelufoorumi on avattu, tule mukaan keskustelemaan!

+  vanhakalvia.fi foorumi
|-+  Keskustelua kälviäläisestä perinteestä
| |-+  Ruokaperinne
| | |-+  Pökkyräpaistia ja makkarasarvia
Sivuja: 1 Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Pökkyräpaistia ja makkarasarvia  (Luettu 4016 kertaa)
Hannu Kippo
Newbie
*
Viestejä: 2


« : Lokakuu 14, 2008, 01:41:45 »

Asuin reilut kaksi vuosikymmentä sitten pätkän aikaa Perhonjokilaaksossa. Siellä käytiin vilkasta keskustelua välillä ruokaperinteestä ja muustakin paikallisesta perinteestä. Silloin ilmestyi myös juttuja ja tarinoita sisältävä kirja "Toppaa hopero." Kyllähän tuo ilmaisu on tuttu meiltäkin. Se ei tarkoita vain pysähtymistä, vaan nisunpalan eli ankkastokin palan kastamista kahviin.
Kampsupaisti, vai oliko -keitto, nousi myös puheenaiheeksi. Asiasta ei päästy yksimielisyyteen, joten paikallisen lehden silloisena päätoimittajana en malttanut olla sohaisematta kusiaispesää. Tarjosin vaihtoehdoksi käläviäläistä pökkyräpaistia. Sehän on tehty veripökkyrästä.

Kälviän kulttuurilautakunta - sellaista ei kyllä taida enää olla - joku muu aikaansaava taho sitten- voisi ottaa tehtäväkseen käläviäläisen juttukirjan ja ruokaperinnekirjan kokoamisen. Martoille kai jälkimmäinen sopisi hyvin.

Niin ne makkarasarvet; niitä lapsena ihmettelin. En koskaan nähnyt kotonani tehtävän makkaraa. Innostuin siitä itse muutama vuosi taaksepäin ja ostin Oulun kauppahallista niin pitkästi putsattuja sian suolia, että ne olisivat riittäneet varmaan pari kertaa rivitalon ympäri. Olisi mukava saada joltakin vaikka muutama "risähti", jos tulisi kaivettua nuo suolet pakkasesta.
tallennettu
johannes
Newbie
*
Viestejä: 3


« Vastaus #1 : Joulukuu 28, 2008, 06:33:54 »

Kampsupaisti: kuivatusta verileivästä valmistettu keitto, johon ennen paistettiin sisätaleja, tai lihaisia lampaanluita myös käytettiin.
tallennettu
Taisto
Newbie
*
Viestejä: 7


« Vastaus #2 : Syyskuu 24, 2009, 03:47:46 »

Joo ,pökkyräpaisti on vanha käläviläinen ruoka. Klimppisoppa on suun kaimaa. Kultavelliki on hyvää.
Mutin voittanutta ei oo ,sitä vain ei kaikki osaa keittää .Tulee pian koiranpäämuttia . Naurisvelli on juhularuokaa . Oikioita naurhiita vain ei taho löytyä . Kirnupiimävellistä näin oikein unen , teki niin palio miäli . Son ohorapuuroki kuulkaa juhularuokaa , ko se maithon keitethän . Lakslooja on taivhaallisen makusta . Näitä on vaikka kuinka palio .  Nooli tahtoo syöjä liian kans , onneks laihuttaminen on heleppua.
Tarttee olla vain nälisäns .  terv. Taisto
tallennettu
Sivuja: 1 Tulostusversio 
Siirry:  


Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!